måndag 10 juni 2013

Mark Hamill från hälte till skurk.



En del skådespelare kommer göra "den där rollen" som dom alltid kommer bli ihågkommen för, oavsett vad dom gör i resten av sin karriär så kommer dom alltid vara förknippad med en specifik roll. Elijah Wood kommer alltid vara Frodo, Daniel Radcliff kommer alltid vara Harry Potter, Bruce Willis kommer alltid vara John McClane och Christopher Lee kommer alltid vara Dracula. Mark Hamill däremot, han var alltid Luke Skywalker. Från 1977 och framåt har han varit Luke Skywalker med hela världen. Han spelade den oskyldige bondpojken från Tatooine som bara ville ha sitt personliga äventyr och se galaxen. Han växte sedan under 3 filmer till en hjälte för den goda sidan genom att besegra mörkret. 

Lukes kamp mot Imperiet är så svart och vitt det kan bli, den ljusklädda lintotten mot det kolsvarta monstret. En klassisk hjälte, han besegrade ondskan och alla lever lyckliga i alla sina dagar the end.
Mark Hamill var en symbol för godhet i 15 år. Sedan satte något geni på warner brothers bollen i rullning för en ny Batman serie. Den skulle gå bort från den lite plojiga serietidningsstilen och närmare Batmans mörka rötter tack vare Frank Millers Year One och Tim Burtons väldigt framgångsrika Batman filmer. Danny Elfman gjorde musik och tack vare honom har vi troligen världens bästa titelmusik till serie någonsin. Den ritades på svart papper istället för vitt vilket gav den en otrolig svärta och förhöjde stämningen väldigt mycket. Utöver musiken så har vi även serien att tacka för den helt underbara karaktären Harley Quinn och en ändring på Mr Freezes story till en tragisk berättelse om en man som gör allt för kärleken.

Den största ändringen kom dock med hjälp av Mark Hamill, när han axlade rollen som Jokern som gav nytt liv och en perfekt röst till den mordgalna clownen. Vid sin sida har han Harley Quinn vars röst görs av Arleen Sorkin. Duon är en perfekt symbios, där båda två är helt galna och älskar kaoset dom skapar. Många av Jokerns planer är fortfarande ganska plojiga med starkt clowntema, Mark och Arleen ger dock ett otroligt liv  till karaktärerna.

Mark Hamill axlade rollen än en gång som Jokern i spelet Batman Arkham Asylum och Arkham City med den underbara Tara Strong som rösten till Harley, om ni inte vet vem det är, shame on you. I dom här spelen så får Mark Hamill ta ut Jokern för en joyride och verkligen visa sitt register att spela superskurk. För där Jokern tidigare var "goofy" är han nu 100% psykopat. Det är en otrolig kontrast att se Mark först förespråka rättvisa i galaxen till att prata om att döda tusentals människor för att det vore roligt. Jag har på senare år fått veta att han är ett stort fan av serier och det var därför han tog rollen som Jokern, vilket gör det ännu bättre. Om ni inte sett serien eller spelat spelen så ber jag er göra det, det är en upplevelse i sig att höra Mark Hamill och Kevin Conroy (Batman) utbyta repliker, dom två ÄR Jokern och Batman. Mark Hamills skratt får fortfarande mitt hår att resa sig på armarna.

Marks ansikte kommer alltid vara Luke Skywalker, de godas förkämpe. Men hans röst kommer för alltid var Jokern, en våldsam mördande psykopatclown.

//D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar